AlbanienTa 1/2 kg kalvkött från bakre delen (nära svansen), skölj och skär i bitar, lägg det i kallt vatten och koka upp. När det börjat koka, salta, 2-3 morötter, 1 normalstor blekselleri, persilja, 2 lökar skurna i klyftor. När det har kokat i ca 1 timme, lägg till 5-6 skalade potatisar. När potatisen är kokt och köttet mört, ta upp grönsakerna, skiva dem, och skär köttet i små bitar, lägg sen tillbaka allt i grytan. Servera soppan med fint hackad persilja. Huvudrätt: MUSAKA ME PATATE - MOUSSAKA MED POTATIS · 1 kg potatis · 400 gr nötfärs · 1 stor lök, hackad · 4 ägg · 3 dl mjölk · salt · peppar · matolja Värm upp oljan i stekpanna. Lägg i löken och stek tills den blir gyllenbrun. Lägg i färsen, salt och en god del peppar. Stek tills köttet får fin färg. Stäng av plattan. Skär potatisen i skivor ungefär 2-3 mm tjocka. Häll 2 tsk salt i potatisen och blanda väl. Häll matolja i stekgryta, täck sedan botten av grytan med ett lager potatisskivor. Täck sedan med ett lager av köttblandningen sedan ett lager med potatisskivor igen. Knäck 4 ägg i en skål, häll i mjölk, blanda väl och häll sedan över potatis-och köttblandningen och sätt in detta i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen överst börjar få fin färg. Dessert: BAKLLAVA Till bakllava behöver du följande: 1/2 kg färdig pajdeg, kavlad, 200 g hackade valnötter, 7 dl socker, 1/2 l vatten och 1 tsk kanel.
Bred ut den kavlade degen, och strö över valnötterna och kanelen, täck sedan med ett andra lager deg. Skar bakklavan i jämnstora fyrkantiga bitar. Pensla bakllavan med smält smör och baka i het ugn. Låt svalna. Förbered sockerblandningen med vatten och socker, använd de tidigare nämnda måtten. Låt blandningen koka 5 minuter. Innan man stänger av värmen, häll i saften från en halv pressad citron. Låt blandningen svalna av i 5 minuter, pensla sen på den på bakklava-bitarna.
|