Albanien

Starter: SUP' ME MISH VICI - KALVSOPPA

Ta 1/2 kg kalvkött från bakre delen (nära svansen), skölj och skär i bitar, lägg det i kallt vatten och koka upp. När det börjat koka, salta, 2-3 morötter, 1 normalstor blekselleri, persilja, 2 lökar skurna i klyftor. När det har kokat i ca 1 timme, lägg till 5-6 skalade potatisar. När potatisen är kokt och köttet mört, ta upp grönsakerna, skiva dem, och skär köttet i små bitar, lägg sen tillbaka allt i grytan.

Servera soppan med fint hackad persilja.

Huvudrätt: MUSAKA ME PATATE - MOUSSAKA MED POTATIS

· 1 kg potatis

· 400 gr nötfärs

· 1 stor lök, hackad

· 4 ägg

· 3 dl mjölk

· salt

· peppar

· matolja

Värm upp oljan i stekpanna. Lägg i löken och stek tills den blir gyllenbrun. Lägg i färsen, salt och en god del peppar. Stek tills köttet får fin färg. Stäng av plattan.

Skär potatisen i skivor ungefär 2-3 mm tjocka. Häll 2 tsk salt i potatisen och blanda väl. Häll matolja i stekgryta, täck sedan botten av grytan med ett lager potatisskivor. Täck sedan med ett lager av köttblandningen sedan ett lager med potatisskivor igen. Knäck 4 ägg i en skål, häll i mjölk, blanda väl och häll sedan över potatis-och köttblandningen och sätt in detta i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen överst börjar få fin färg.

Dessert: BAKLLAVA

Till bakllava behöver du följande: 1/2 kg färdig pajdeg, kavlad, 200 g hackade valnötter, 7 dl socker, 1/2 l vatten och 1 tsk kanel.

Bred ut den kavlade degen, och strö över valnötterna och kanelen, täck sedan med ett andra lager deg. Skar bakklavan i jämnstora fyrkantiga bitar. Pensla bakllavan med smält smör och baka i het ugn. Låt svalna. Förbered sockerblandningen med vatten och socker, använd de tidigare nämnda måtten. Låt blandningen koka 5 minuter. Innan man stänger av värmen, häll i saften från en halv pressad citron. Låt blandningen svalna av i 5 minuter, pensla sen på den på bakklava-bitarna.

Tillbaka till Evas sida