Arkivcentrum Gotland

Arkivcentrum Gotland

Under vår resa till Gotland i september 2008 var det ett måste att besöka det nya Landsarkivet i Visby. I nya byggnader helt ämnade åt arkivverksamhet huserar nu Landsarkivet tillsammans med Gotlands Kommunarkiv på Arkivcentrum Gotland. Receptionisterna sitter sida vid sida i samma reception. En släktforskares önskedröm!

Receptionen på Arkivcentrum Gotland

Det är en fröjd att forska här. De flesta kyrkböckerna är skannade och finns tillgängliga via datorer i forskarrummet. Det finns även mokrofiche-läsare eftersom visst material, som bouppteckningar, ej är skannat ännu.

Uppgifter från material som omfattas av sekretess är endast tillgängligt via personal som finns tillhanda några timmar på förmiddagen. Då kontrolleras att inget kontroversiellt finns på sidan. Finns det något sådant, så får man en papperskopia med utsnitt av det man frågat efter, i annat fall får man se hela sidan.

Vi hade sådan tur att de hade en visning av arkiven bakom kulisserna under tiden vi var där, och det var en stor upplevelse att få se hur det hela är upplagt. Vi fick inte fotografera inne i arkiven, men den otroligt tillmötesgående och vänliga personalen har givit oss tillstånd att använda de följande två bilderna ur deras eget fotoarkiv.

Personalen var ganska nöjda med att ha fått gehör för sitt önskemål om handvevade hyllor istället för elektriskt drivna sådana.

Man kan tänka sig vilken skillnad mot utrymmena i gamla landsarkivet, charmig som byggnaden är, så måste det ha varit otroligt trångt i arkiven där. Luftfuktigheten var inte heller den bästa. De berättade att många liter "Källvatten" tappades av från avfuktaren. Vi fick se en flaska de hade sparat som påminnelse om flydda dagar!

Efter rundturen smakar det bra med kaffe och något medhavt att äta i det behändiga fikarummet, där det finns kylskåp och mikrovågsugn.

Kaffet bjuder Arkivcentrum på!

Fina dagar kan man sitta ute på atriumgården och dricka sitt kaffe.

Under förmiddagens forskning dök det upp lite intressanta saker om min snälle morfar som tydligen var "en riktig buse" i unga dar.

Jag fick anledning att titta närmre på hans förhavanden i domboken i salen för forskning i originaldokument.

Han arbetade vid den tiden på järnvägen mellan Roma och Lärbro. Tillsammans med ett antal kamrater hade han något överförfriskad deltagit i ett par slagsmål och fick som synes betala för den ungdomssynden med först 2½ och sedan 3 månaders fängelse.

Vid tillfälle ska det bli besök på arkivet igen och då skulle jag vilja titta på barnmorskerapporter från Klintehamn. Både jag och min lillebror föddes hemma i huset med barnmorskehjälp.

Det finns ännu mycket kvar att utforska i Arkivcentrums samlingar!

Arkivcentrum Gotland      Landsarkivet i Visby      Planritning (PDF)

Tillbaka till Evas sida