AustralienEn fyllig gyllne soppa med smak av riktig saffran. Gurkmeja är inget substitut; köp hem riktig saffran.
Ingredienser: 30 g osaltat smör 1 mellanstor lök, hackad 750 g squash (winter squash) eller butternut squash, skalad och skuren i kuber 2 liter kycklingbuljong Några saffrans-strån, blötlagda i en dl varmt vatten Salt och nymalen svartpeppar Stekta brödtärningar
Tillagning: Smält smöret i en stor kastrull och stek sakta löken under några minuter, tills den blivit mjuk. Lägg i squashen och låt det puttra några minuter till. Häll på kycklingbuljongen, låt koka upp, skruva ner värmen och låt soppan sjuda under lock i 20 minuter. Häll i vattnet med blötlagd saffran de sista 10 minuterna av tillagningstiden. Puréa blandningen i mixer eller matberedare i omgångar och slå sedan tillbaka i kastrullen. Salta och peppra efter behag, värm sen på soppan igen på låg värme under omrörning. Servera med stekta brödtärningar. 6 portioner.
Ingredienser: 3 små bitar kotlettrader med 4 kotletter var eller 2 med 5-6 kotletter 1 msk senap 1-2 msk olivolja 1½ dl hackad persilja ½ tsk salt Lite vitpeppar Rivet skal från en citron 1 msk pressad citron 3 dl ströbröd Tillagning: Trimma kotletterna (såvida inte slaktaren redan gjort så) genom att skära bort köttet från ovansidan av benen och skär undan fettet, lämnandes ca 5 cm av benen synliga. Skär bort allt överflödigt fett. Värm upp en stekpanna och stek köttet sakta över låg värme i 4-5 minuter tills allt har fått en gyllnengul färg. Låt svalna av i rumstemperatur. Bred på senapen på den feta sidan. Förvärm ugnen till 220°C. Blanda oljan med persilja, salt, peppar, rivet citronskal och pressad citron och ströbröd. Rör lite lätt ihop allting. Täck den feta sidan av lammköttet med ett tjockt lager av ströbrödsblandningen. Lägg köttet i en braspanna och stek i ugnen i 10 minuter. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila flera minuter inna man skär upp det. Köttet är färdigt när köttsaften är genomskinlig. Skär genom kotlettraderna så att alla får en bit med två kotletter var. Räcker till 6 personer.
450 g vetemjöl blandat med en tsk bakpulver 2 tsk salt 30 g smör 1 msk sugar ½ l vatten 1 äggula 1 msk mjölk Tillagning: Förvärm ugnen till 190°C Sikta mjölet och saltet i en skål. Gnid in smöret. Blanda sen i sockret. Gör en fördjupning i mitten av blandningen, häll i vattnet och blanda med händerna ihop allt till en smidig blandning. Häll ut på en mjölad yta och knåda degen tills den är smidig. Smörj en 2-liters eldfast form väl med smör (det må vara porslin, gjutjärn eller aluminiumform). Placera degen i formen, skär ett kryss i degen. Vispa ihop äggulan och mjölken, pensla sedan degen med detta; det ger brödet en vacker guldgul yta. Täck över med ett väl smort lock eller en bit aluminiumfolie med smör på. Baka i45 minuter. Ta av locket den sista halvan av baktiden. Låt det stå en stund innan man häller ur brödet ur formen. Serveras i tjocka skivor. Dessert: PAVLOVA Pavlova sägs vara uppfunnen av Perth-kocken Bert Sachse på 1930-talet. Den kallades så för den ansågs vara lätt som dansaren Anna Pavlova.
Ingredienser: 4 äggvitor 2½ dl socker 1 msk maizenamjöl 1 tsk ättika 3 dl 2 tsk vaniljpulver 1 msk florsocker
1) Lägg bakplåtspapper på bakplåten; markera en 18 cm cirkel på pappret. 2) Vispa äggvitorna i en liten skål med elvisp tills man kan forma små toppar i blandningen; tillsätt gradvis sockret gradvis, vispa tills det är upplöst. Vänd i florsockret. Vänd ner maizenamjölet och ättikan. 3) Bred på marängsmaten på den förberedda bakplåten på den cirkel som är markerad. För bästa resultat, kläm inte till mixen eller platta till den, utan forma den som en topp upp mot mitten. Gör spår uppmed sidan med en liten stekspade, jämna till ovansidan. 4) Baka marängen i mycket sakta värme 1¼ timme eller tills den känns torr. Stäng av ugnen, lämna marängen att svalna av i ugnen med ugnsluckan lite på glänt. 5) En timme innan den ska serveras vispar man grädden, vaniljpulvret och florsocker tills den tjocknat. Fyll marängen med gräddblandningen, dekorera med frukt efter behag. Räcker till 6-8 personer Marängen kan tillagas upp till 4 dagar i förväg. Förvara i en lufttät förpackning.
|