Burcot Grange

Detta var min arbetsplats i England. Här arbetade jag varje torsdagsnatt och varannan lördag och söndag kväll. Burcot Grange är ett privat vilohem för gamla och som ni ser är trädgården fin och välskött, precis som resten av egendomen.

1890 byggdes det viktorianska huset åt Henry Follett Osler från Birmingham. Arkitekt var Jethro Cousins. Huset har ett antal fina fönster med färgat glas och inne i hallen och salarna finns det mycket fin ekpanel. Den kalla årstiden kan man sitta här i ett av vardagsrummen och värma sig vid brasan.

1913 avled Henry Follett och hans dotter Jessie ärvde huset. Efter hennes död 1927 såldes huset på auktion till Mr F.W. Rushbroke. Han var grundare av ett bolag som heter Halfords, som idag är en stor affärskedja som säljer cyklar samt bil- och cykeltillbehör.

1937 skänkte paret Rushbrooke huset till Birmingham och Midlands ögonsjukhus och huset fungerade som sådant fram till 1963 då det övertogs av Dudley Road-sjukhuset i Birmingham. Det användes som mellanstation för gamla som väntade på en plats på ålderdomshem.

1990 stängdes sjukhuset och egendomen utbjöds till försäljning. Mark och Karen Bales köpte Burcot Grange och efter att ha restaurerat huset öppnade de den 15 februari 1992 sitt vackra vilohem för äldre. Alltså var det 10-årsjubileum år 2002.

Hemmet har idag 34 rum och fyra fristående små lägenheter. Av rummen används 3 som "semester-rum" för människor som behöver återhämta sig efter en operation eller behöver tillsyn medan familjen reser på semester eller dylikt.

På hemmet bor och arbetar det flera kreativa personer. En av dessa var min "gamla" nattpartner, Jane Pearsall. För ett par år sen slutade hon med nattarbetet och arbetade i tvättstugan på Burcot Grange en tid istället innan hon fick arbete i en affär. Emellanåt skriver hon dikter och hon har gett mig tillstånd att publicera en av dem här.

"Jane Pearsalls dikt"

En annan mycket kreativ person är en av våra inneboende, Doctor G F Nuttall, som fortfarande i en ålder av 93 skriver och publicerar artiklar. Ganska ofta diskuterade vi ord och deras ursprung, och mången gång har han hjälpt mig finna bakgrunden av olika ord och uttryck. Ibland frågade jag honom om ett ord, och nästa gång jag kom hade han skrivit ner förklaringarna på ett papper åt mig. Emellanåt hittade han också intressanta saker i tidningen som han klippte ut åt mig. Emellanåt diskuterade vi också släktforskning, han har en mycket intressant bakgrund.

Till hans 90:de födelsedag kom en nyutgåva av en av hans böcker ut, Visible Saints, och man kan läsa mer här på engelska om boken och om honom själv på Quinta Press hemsida.

Onsdagen den 18:de Juni 2003 var en intressant dag för flera av oss flickor som arbetar på Burcot Grange. 17 av oss var med i ett lag som vi kallade "Burcot Ladies" och deltog i detta års "Race for Life" (Spring för livet). Över 1600 damer sprang eller gick runt banan i Cannon Hill Park i Birmingham för att samla pengar till "Cancer Research UK", till minne av familjemedlemmar och kära vänner som förlorat kampen mot cancer.

Vi var jättetörstiga och glada när vi
hade nått målet och fick våra medaljer.

De inneboende har en egen internetstation och jag hade sista året privilegiet att få lära hågade pensionärer att hantera dator och internet. Jag är helt fascinerad av dessa personer, en del av dem runt 90 års ålder, som ger sig på detta för dem stora nya som kallas datorer och har nyfikenheten i sig att vilja utforska nätet och hålla kontakt med släkt och vänner via E-post.

Övre raden: Mrs Caney och Mrs Milligan

Undre raden: Mr Harris och Miss Poole

Tillbaka till Evas sida