England

Förrätt: LINS-SOPPA

Ingredients:

25 g smör

1 stor morot, hackad

1 medelstor lök, hackad

2 blekselleristjälkar, hackade

150 g linser

½ 1 buljong

2½ dl mjölk

salt och peppar

Tillagning:

1) Smält smöret i en stor gryta, lägg i grönsakerna och stek under omrörning i 5 minuter

2) Tillsätt linserna, buljongen, mjölk och kryddor, låt sjuda under lock i 45 minuter till 1 timme

3) Kör soppan i matberedare innan servering.


Huvudrätt: LANCASHIRE HOTPOT (4 portioner)

Ingredienter:

7 hg lammrygg

2 lammnjurar, alla hinnor och senor bortskurna

salt & peppar

2 morötter, skalade & skivade

1 liten kålrot, skalad & skivas

2 hg lök, skalad & hackad

1 purjolök, sköljd & skivad

½ kg potatis, skalad & skuren i tjocka skivor

3½ dl vatten eller buljong

25 g smör

1) Sätt ugnen på 170° C.

2) Skär lammköttet & njurarna i lagom stora bitar. Varva kött & grönsaker i en stekgryta, salta o peppra efter behag.

3) Avsluta med ett täckande lager potatis. Häll i vatten eller buljong, tills det täcker en tredjedel av innehållet. Lägg små smörklickar på potatisen. Lägg på locket och kok ca 2 timmar.

4) När det är färdigkokt, bryn potatisen under grillen

Dessert: MANCHESTER TART (räcker till 4-6 personer)

Ingredienter:

175 g smördeg 50 g smör
hallon- eller jordgubbssylt 2 ägg, vitor och gulor för sig
rivet skal av 1 citron 75 g ströstocker
3 dl mjölk 1 tsk cognac
50 g färska brödsmulor Socker att strö över kakan

Tillagning:

1) Förvärm ugnen till 190° C.

2) Kavla ut degen och täck botten och sidor i en 20 cm vid pajform med degen.

3) Bred sylt på pajdegen.

4) Koka upp mjölken tillsammans med citronskalet. Ta bort kastrullen från värmen och häll innehållet i brödsmulorna, låt stå i ca fem minuter.

5) Vispa sen i smöret, äggulorna, 25 g av sockret och cognacen.

6) Häll blandningen i pajformen och baka i 45 minuter.

7) Vispa äggvitorna tills man kan forma små toppar, vänd sedan i resten av sockret.

8) Bred ut blandningen över pajen, strö över socker, baka sen i ytterligare 15 minuter tills marängen har fått fin färg.

Tillbaka till Evas sida