Förberedelser inför Sverige-Dagen

Jag började någon gång i januari, februari att samla material till Dagen. Skrev mejl till turistföreningen i alla landskapen i hela Sverige. Berättade lite vem jag var och vad jag skulle göra och vad skulle vilja ha - affischer först och främst!

Efter någon vecka började det trilla in stora kuvert, men inga affischer…….

- Man har slutat göra affischer!

- Man säger - kolla in vår webbsajt!

- Man kan inte sätta upp webbsajter på väggen!

Jo, jag fick en affisch från Ångermanland - med en burk surströmming!

Så, vad gör man då? - Man får klippa och klistra och tillverka egna plakat!

Och man ritar ju en älg i naturlig storlek! Som synes tog han upp hela mitt köksgolv. Jag hade en bild som jag gjorde ett rutnät på och sen kopierade över i lite större format…

Eva ritar Hälge

Sen behövde ju Hälge klippas ut och målas också och det gjorde Mam och jag i ute-rummet. Jag hölls mest därute för det var den enda platsen stor nog för mig att sprida ut alla mina papper och doningar….. Det var tur det var en lång och regnig och kall vår!

Mam målar älg

Mr George, Svens klasslärare, är en hejare på musik, ja allting kreativt förresten. Han är även teaterapa! För något år sen skaffade han sig ett litet dragspel och började lära sig spela glada dragspelsmelodier. När vi hade Australiendagen den 26 januari spelade han till exempel Waltzing Matilda och andra australiska melodier efteråt när föräldrarna var inne och tittade runt. Jag blev ju eld och lågor och spelade in ett band till honom med olika slags svensk musik, från Drottningholmsmusiken till polka och hambo och annat trevlig med bla Kalle Jularbo, Benny Andersson och Orsa Spelmanslag, ABBA och naturligtvis började jag bandet med nationalsången - sjungen av Sven-Erik Magnusson!

Nationalsången

Så här skrev Mr George (Joe) om texten för att barnen skulle kunna läsa och lära sig uttala den.

Mr George på sitt dragspel

Han övade detta med Svens klass och på Sverige-Dagen spelade han på sitt dragspel och det lät så rasans trevligt och hemtamt! Han hade lärt sig Ludvigs Leksakspolka (Benny Anderssons melodi) utantill, han har ett fantastiskt gehör.

Västen

Jag höll ju även på under våren med att tillverka ny - större hmmmm… - väst till folkdräkten, den gamla hade på något märkligt sätt krympt ett par storlekar! Den blev färdig i god tid!

Och jag fick som sagt vita hårnålar från Pamela så jag kunde fästa hättan ordentligt och den satt fast så bra hela dagen så.

Sen höll ju Janne och jag på med ett dokument med länkar till olika ställen i Sverige av intresse för barn. Vi bollade idéer och frågor och olika kartbilder fram och tillbaka mellan Varberg och Astwood Bank! Hur sätter man dit pilar, undrade jag och Janne berättar. Hur gör man textboxar frågar jag och Janne visar! Vi hittar olika bilder och saker att stoppa in i detta dokument.

Jag sände detta dokument som bilaga till ett mejl till skolan och de har nu öppnat detta och börjat använda det på IT-lektionerna. Jag gjorde så att jag klistrade upp en pappers-kopia på ett plakat och klippte ut bilder från de ställen det rörde sig om och klistrade upp runt ikring, så de ska ha en aning om vad de olika sajterna innehåller. De har satt upp plakatet bredvid datorn med internet på i IT-rummet.

Nu var det ju tyvärr som så att ett område blev lite styvmoderligt behandlat och det var sporten! Vi hade för all del ställt ut lite olika sportartiklar, slalomskidor med kängor och orienteringskarta och kompass osv. Sen var Marek iväg in till Birminghams enda hockey-rink - tänk så skönt att kunna få säga hockey utan att behöva förklara att man menar IS-HOCKEY - och fick låna en skyddsutrustning med klubba till en tio-årig målvakt!

Målvakten Christian Shpati

Här ser ni Christian Shpati, 10 år, från Kossovo iförd denna utrustning med Ludvigs fina tröja på toppen! Vad tror ni? Känner han sig som ett redigt hockey-lejon? Jag tror han tyckte det var ganska roligt att få vara lite hockey-hjälte för en stund!

Tillbaka till Evas sida