Filippinerna

Förrätt: CHICKEN SOTANGHON

Ingredienser:

1 kyckling

Lök

2 vitlöksklyftor

2 msk matolja

En knippa salladslök

1 msk patis (fisksås)

Bild på Anattofrön 1½ dl hackade champinjoner

¼ kilo sothangon (risnudlar)

Achuete (anatto-frön, färgar rätten gyllengul-orange)

Salt och peppar efter behag.

Tillagning:

Koka kycklingen tills den är mör. Spara kokspadet. Skär kycklingen i tunna strimlor. Bryn vitlöken och löken. Tillsätt kycklingstrimlorna och fisksåsen. Sjud, tillsätt achuete, kokspadet och koka upp. Lägg i nudlarna som skall vara blötlagda och skurna i lagom längder. Tillsätt svampen, salt och peppar och salladslöken. Serveras varm.

Huvudrätt: STEKT KYCKLING

Ingredienser:

1 styckad kyckling

Hackad vitlök

2 msk vinäger

1 msk soyasås - salt och peppar efter behag

Tillagning:

Skölj och torka av kycklingbitarna. Blanda vitlök, vinäger, soyasås och salt och peppar. Marinera kycklingen i minst en timme. Stek kycklingbitarna och stek tills de har fått fin färg och är väl genomstekta. Servera med ris och wokade grönsaker.

Efterrätt: LECHE FLAN (BRYLÉPUDDING)

Ingredienser:

Äggkräm:

8 äggulor

5 dl mjölk

2½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

Tillagning:

Koka mjölken i vattenbad 15 minuter. Vispa äggulorna med socker, mjölk och vaniljsocker. Häll i en form som är täckt med bränt socker. Placera i en större behållare halvfylld med vatten och baka tills blandningen blir fast. Låt svalna innan man avlägsnar ur formen. (190°C)

Bränt socker: 2½ d1 socker och 2½ dl vatten.

Tillagning:

Häll socker och vatten i en kastrull. Bränn sockret på hög värme. Täck insidan av formen med det brända sockret. Glöm inte att täcka sidorna på formen.

Tillbaka till Evas sida