FilippinernaIngredienser: 1 kyckling Lök 2 vitlöksklyftor 2 msk matolja En knippa salladslök 1 msk patis (fisksås) 1½ dl hackade champinjoner ¼ kilo sothangon (risnudlar) Achuete (anatto-frön, färgar rätten gyllengul-orange) Salt och peppar efter behag. Tillagning: Koka kycklingen tills den är mör. Spara kokspadet. Skär kycklingen i tunna strimlor. Bryn vitlöken och löken. Tillsätt kycklingstrimlorna och fisksåsen. Sjud, tillsätt achuete, kokspadet och koka upp. Lägg i nudlarna som skall vara blötlagda och skurna i lagom längder. Tillsätt svampen, salt och peppar och salladslöken. Serveras varm. Huvudrätt: STEKT KYCKLING Ingredienser: 1 styckad kyckling Hackad vitlök 2 msk vinäger 1 msk soyasås - salt och peppar efter behag Tillagning: Skölj och torka av kycklingbitarna. Blanda vitlök, vinäger, soyasås och salt och peppar. Marinera kycklingen i minst en timme. Stek kycklingbitarna och stek tills de har fått fin färg och är väl genomstekta. Servera med ris och wokade grönsaker. Efterrätt: LECHE FLAN (BRYLÉPUDDING) Ingredienser: Äggkräm: 8 äggulor 5 dl mjölk 2½ dl socker 1 tsk vaniljsocker Tillagning: Koka mjölken i vattenbad 15 minuter. Vispa äggulorna med socker, mjölk och vaniljsocker. Häll i en form som är täckt med bränt socker. Placera i en större behållare halvfylld med vatten och baka tills blandningen blir fast. Låt svalna innan man avlägsnar ur formen. (190°C) Bränt socker: 2½ d1 socker och 2½ dl vatten. Tillagning: Häll socker och vatten i en kastrull. Bränn sockret på hög värme. Täck insidan av formen med det brända sockret. Glöm inte att täcka sidorna på formen.
|