Polen

Förrätt: POLSK BARZCZC-RÖDBETSSOPPA

4 Portioner

Ingredienser:

6 hg oxbringa, skuret i bitar

1 ½ liter vatten

4 mellanstora färska rödbetor, kokta och skivade

2 blekselleri-stjälkar, skuren i små bitar

1 lök, hackad

salt och peppar

½ dl gräddfil

2 msk vetemjöl

1 ägg

Tillagning:

Lägg köttet i en gryta och slå på vatten. Låt koka upp, sjud sedan under lock i 1 ½ - 2 timmar, eller tills köttet är mört. Tillsätt rödbetorna, sellerin och löken, koka ytterligare 30 minuter. Salta och peppra efter behag. Blanda gräddfilen, mjöl och ägg. Rör ner i soppan, låt koka upp. Serveras i soppskålar med uszka.

USZKA - "SMÅ ÖRON"

Uttalas USH-KAH. Dessa små tortellini-liknande bakverken gjorda med filodeg serveras vanligen till julaftonens barszcz, antingen flytande i soppan, eller som tilltugg.

Förberedelse av fyllningen:

Ingredienser:

· 2 hg champinjoner

· 1 mellanstor lök

· 2 hg fint rökt fläsk

Hacka svampen mycket fint, bryn i smör tillsammans med löken.

Förbered filodegen och gör uszka:

Kavla degen tunt, skär den i 4 cm rutor.

Lägg en liten portion av svampblandningen i mitten, och gör ett litet paket.

Placera på smord plåt i förvärmd ugn i 180°C och baka tills de blir krispigt bruna - tar vanligtvis ca 10 minuter.

Main course: ZRAZIKI PO KRAKOWSKU - POLSKA NÖTRULLADER

6 portioner

Ingredienser:

1 kg nötstek, skuren i skivor

1 hg torkad svamp/skivad svamp (2 - 3 nävar)

6 skivor rökt fläsk

4 skivor salami

1 lök

1 saltgurka

½ kabanos (polsk korv)

2 dl rödvin

2 hackade vitlöksklyftor

vetemjöl, olivolja, salt och peppar

1½ dl grädde

Specialverktyg:

Små grillspett av rostfritt stål, eller tandpetare att hålla ihop rulladerna med

Specialtips:

Torkad svamp är att föredra, färsk svamp har inte riktigt samma rika smak, testa att hacka och torka en burk i förväg, aromen och smaken på såser och soppor är helt klart värt besväret.

Tillredning:

Förbered ingredienserna genom att

- låta din slaktare skära till 6-7 mm tjocka skivor av köttet

- blötlägga svampen i vatten en ½ timme innan de ska tillagas

- finhacka löken

- skär fläsket, salamin och gurkan i små kuber

- skiva kabano-korven tunt

sedan

- blanda försiktigt hälften av svampen, löken, fläsket, salamin, kabano, vitlök & gurka i en stor skål för hand

- fördela blandningen och lägg mitt på köttskivorna

- rulla ihop var skiva så att de överlappar och fäst ihop rullarna med de små grillspetten/tandpetarna

- rulla varje paket i mjöl, salt och peppar på en tallrik

tillaga på följande sätt

- värm upp lite olivolja i en het stekpanna

- placera zrazy i pannan och stek på alla sidor

- förvärm ugnen till ca 180°C

- lägg de stekta rulladerna i en stor ugnsfast form med ca 1 liter kokhett vatten, resten av svampen och 2 köttbuljongtärningar

- lägg på lock och sjud sakta i ca 1½ till 2 timmar

- ta upp rulladerna och gör en sås på skyn, red med lite vetemjöl om det behövs, vin och grädde

Man kan frysa rulladerna i förväg och bara göra såsen ifall man har en bjudning och servera med nypotatis eller ugnsstekt klyftpotatis, ärtor eller bönor. Traditionell polsk pepparrot och rödbetor med rödkål i rödvin serveras ofta till denna rätt.

Efterrätt: RUM BABA

Man tror att kung Leszczynski av Polen uppfann den tidigaste versionen av detta recept år 1609.

6 individuella eller en stor kaka

Ingredienser:

15g färsk jäst

0,6 dl vetemjöl

0,6 dl varm mjölk

2 dl vetemjöl, extra

2 msk strösocker

2 ägg, försiktigt vispade

60g smält smör el margarin

Romsås:

3½ dl strösocker

2½ dl vatten

2 msk mörk rom

Tillvägagångssätt:

1) Smörj formen/formarna. Man kan använda individuella formar eller en stor form

2) Lös upp jästen med mjölk och mjöl i en liten skål; täck över och låt stå på varm plats ca 10 minuter eller tills blandningen börjar bubbla

3) Sikta extramjölet och sockret i en stor skål, rör i jästblandningen, äggen och smöret; rör i ca 3 minuter med en träslev tills blandningen är jämn och fin. Häll blandningen i en stor skål, täck över; låt stå på varm plats ca 40 minuter eller tills blandningen har fördubblats i storlek.

4) Vispa blandningen igen. Fördela blandningen mellan de små formarna eller häll i den stora formen; låt stå , otäckt, tills blandningen har jäst till tre fjärdedelar högt i formen/formarna. Placera formen/formarna på bakplåt; baka i moderat värme ca 15 minuter - längre för den stora formen. Täck över om färgen börjar bli för stark.

5) Lägg Baba/s på galler över en bricka, häll varm romsås över de varma kakorna. Lägge dem på små kakfat; häll romsåsen från brickan över kakorna tills all såsen har absorberats.

Romsås: Blanda socker och vatten i en kastrull; rör över värmen, utan att låta det koka upp, tills sockret har lösts upp. Låt koka upp; koka utan lock, rör inte i kastrullen på 2 minuter. Tag bort från värmen, rör i rommen.

Tillbaka till Evas sida