Polen4 Portioner Ingredienser: 6 hg oxbringa, skuret i bitar 1 ½ liter vatten 4 mellanstora färska rödbetor, kokta och skivade 2 blekselleri-stjälkar, skuren i små bitar 1 lök, hackad salt och peppar ½ dl gräddfil 2 msk vetemjöl 1 ägg Tillagning: Lägg köttet i en gryta och slå på vatten. Låt koka upp, sjud sedan under lock i 1 ½ - 2 timmar, eller tills köttet är mört. Tillsätt rödbetorna, sellerin och löken, koka ytterligare 30 minuter. Salta och peppra efter behag. Blanda gräddfilen, mjöl och ägg. Rör ner i soppan, låt koka upp. Serveras i soppskålar med uszka. USZKA - "SMÅ ÖRON" Uttalas USH-KAH. Dessa små tortellini-liknande bakverken gjorda med filodeg serveras vanligen till julaftonens barszcz, antingen flytande i soppan, eller som tilltugg. Förberedelse av fyllningen: Ingredienser: · 2 hg champinjoner · 1 mellanstor lök · 2 hg fint rökt fläsk Hacka svampen mycket fint, bryn i smör tillsammans med löken. Förbered filodegen och gör uszka: Kavla degen tunt, skär den i 4 cm rutor. Lägg en liten portion av svampblandningen i mitten, och gör ett litet paket. Placera på smord plåt i förvärmd ugn i 180°C och baka tills de blir krispigt bruna - tar vanligtvis ca 10 minuter. Main course: ZRAZIKI PO KRAKOWSKU - POLSKA NÖTRULLADER 6 portioner Ingredienser: 1 kg nötstek, skuren i skivor 1 hg torkad svamp/skivad svamp (2 - 3 nävar) 6 skivor rökt fläsk 4 skivor salami 1 lök 1 saltgurka ½ kabanos (polsk korv) 2 dl rödvin 2 hackade vitlöksklyftor vetemjöl, olivolja, salt och peppar 1½ dl grädde Specialverktyg: Små grillspett av rostfritt stål, eller tandpetare att hålla ihop rulladerna med Specialtips: Torkad svamp är att föredra, färsk svamp har inte riktigt samma rika smak, testa att hacka och torka en burk i förväg, aromen och smaken på såser och soppor är helt klart värt besväret. Tillredning: Förbered ingredienserna genom att - låta din slaktare skära till 6-7 mm tjocka skivor av köttet - blötlägga svampen i vatten en ½ timme innan de ska tillagas - finhacka löken - skär fläsket, salamin och gurkan i små kuber - skiva kabano-korven tunt sedan - blanda försiktigt hälften av svampen, löken, fläsket, salamin, kabano, vitlök & gurka i en stor skål för hand - fördela blandningen och lägg mitt på köttskivorna - rulla ihop var skiva så att de överlappar och fäst ihop rullarna med de små grillspetten/tandpetarna - rulla varje paket i mjöl, salt och peppar på en tallrik tillaga på följande sätt - värm upp lite olivolja i en het stekpanna - placera zrazy i pannan och stek på alla sidor - förvärm ugnen till ca 180°C - lägg de stekta rulladerna i en stor ugnsfast form med ca 1 liter kokhett vatten, resten av svampen och 2 köttbuljongtärningar - lägg på lock och sjud sakta i ca 1½ till 2 timmar - ta upp rulladerna och gör en sås på skyn, red med lite vetemjöl om det behövs, vin och grädde Man kan frysa rulladerna i förväg och bara göra såsen ifall man har en bjudning och servera med nypotatis eller ugnsstekt klyftpotatis, ärtor eller bönor. Traditionell polsk pepparrot och rödbetor med rödkål i rödvin serveras ofta till denna rätt. Efterrätt: RUM BABA Man tror att kung Leszczynski av Polen uppfann den tidigaste versionen av detta recept år 1609. 6 individuella eller en stor kaka Ingredienser: 15g färsk jäst 0,6 dl vetemjöl 0,6 dl varm mjölk 2 dl vetemjöl, extra 2 msk strösocker 2 ägg, försiktigt vispade 60g smält smör el margarin Romsås: 3½ dl strösocker 2½ dl vatten 2 msk mörk rom Tillvägagångssätt: 1) Smörj formen/formarna. Man kan använda individuella formar eller en stor form 2) Lös upp jästen med mjölk och mjöl i en liten skål; täck över och låt stå på varm plats ca 10 minuter eller tills blandningen börjar bubbla 3) Sikta extramjölet och sockret i en stor skål, rör i jästblandningen, äggen och smöret; rör i ca 3 minuter med en träslev tills blandningen är jämn och fin. Häll blandningen i en stor skål, täck över; låt stå på varm plats ca 40 minuter eller tills blandningen har fördubblats i storlek. 4) Vispa blandningen igen. Fördela blandningen mellan de små formarna eller häll i den stora formen; låt stå , otäckt, tills blandningen har jäst till tre fjärdedelar högt i formen/formarna. Placera formen/formarna på bakplåt; baka i moderat värme ca 15 minuter - längre för den stora formen. Täck över om färgen börjar bli för stark. 5) Lägg Baba/s på galler över en bricka, häll varm romsås över de varma kakorna. Lägge dem på små kakfat; häll romsåsen från brickan över kakorna tills all såsen har absorberats. Romsås: Blanda socker och vatten i en kastrull; rör över värmen, utan att låta det koka upp, tills sockret har lösts upp. Låt koka upp; koka utan lock, rör inte i kastrullen på 2 minuter. Tag bort från värmen, rör i rommen.
|