Polendagen

Den 9 maj 2003 firade vi Polendagen på Astwood Bank First School. Vi gjorde så några dagar för sent, för det riktiga datumet för den Polska "Konstitutionsdagen" är den 3 maj.

Vi hade tre olika stationer förutom introduktionsområdet. Här visade Marek bland annat på kartan var Polen ligger i jämförelse med Storbritannien.

Det första området var "Lantköket" i en timmerstuga där Ebru och Mam berättade för barnen om livsstilen och vad för slags mat man äter i Polen. Barnen hade tillfälle att smaka lite polska Kabanos (liten rökt korv) och rökt fläskkorv (mycket likt falukorv) och bitar av rågbröd doppat i salt, vilket brukas under välkomstceremonier i Polen. Inlagd gurka och sauerkraut (surkål) fanns också tillgängligt!

Andra stationen var skogsområdet där vilda djur såsom visent (europeisk bison), björnar och vargar springer fria i skogen. Marek berättade legenden för barnen om hur Polen kom till för över tusen år sedan, så som han hört den berättas när han var liten. Den historien förklarar också den vita örn med guldkrona på huvudet som är Polens symbol. Helen, Nenita och Eva hjälpte här till att illustrera berättelsen. Marek visade också barnen sin bergsyxa och förklarade varför den har en pigg längst ner. Den är till god hjälp under vintern i de snöiga och hala bergen.

I det tredje området berättade Sue och Karen lite för barnen om religion, kultur och musik och visade även lite dans, både på riktigt och på video. Mycket uppskattat av barnen. De lyssnade även till lite musik av Chopin och där fanns bilder av kända polacker som Nikolaus Copernikus som var en astronom och Marie Curie som fick Nobelpris i kemi 1911.

Tillbaka till Evas sida