Syd-Afrika

Förrätt: BUTTERNUT-SOPPA

Butternut squash har ett härligt gul-orange fruktkött som ger denna sopa ett mycket aptlitligt utseende. Jag har provat denna soppa ett antal gånger och tycker den är himmelsk!

Ingredienser:

1 liter skalad butternut squash skuren i bitar

1 till 2 lökar (beroende på hur mycket man gillar dem!)

2 till 4 msk smör eller margarin

1 liter buljong

Bild på Butternut Squash 3 msk riven ingefära (endast färsk)

saft från två limefrukter

salt och peppar

Tillagning:

Hacka löken och fräs den i smöret/margarinet i en stor kastrull tills den blivit mjuk. Tillsätt ingefäran och rör i grytan, (1 till 2 minuter). Tillsätt buljongen och squashen. Koka tills squashen har mjuknat. Ta bort grytan från plattan och kör blandningen i matberedare. (Man brukar få göra det i omgångar). Häll tillbaka purén i grytan, tillsätt lime-saften, salta och peppra efter behag. Värm på soppan innan den serveras.

Huvudrätt: BOBOTIE

Boerna hade med sig slavar från bland annat Malaysia på 1600-talet för att arbeta på de Syd-Afrikanska marker de erövrat. Med slavarna kom curry-rätter, chutneys, sambals, atjars och bobotie - importerade specialitéer från Indien, Kina, och Indonesien. Dessa rätter integrerades snart i det Syd-Afrikanska köket.

Ingredienser:

· 1 skiva vitt bröd

· 2½ dl mjölk

· 1 kg fint malen nötfärs eller fårfärs

· 1 medelstor lök, skalad och fint hackad

· 125 ml russin

· 125 ml skållad mandel

· 1 msk fin aprikossylt

· 1 msk frukt-chutney

· 1½ msk pressad citron

· 1 tsk hackade färska örtkryddor

· 2 msk curry

· 1 msk gurkmeja

· 2 msk salt

· 2 msk solrosolja

· 3 stora ägg

· 4 lagerblad

Tillagning:

Blötlägg brödskivan i hälften av mjölken, krama sen ur mjölken och spara den. Blanda brödet med färsen. Blanda i alla de andra ingredienserna, förutom mjölken, oljan, äggen och lagerbladen. Värm upp oljan i en stekpanna och bryn blandningen. Häll över i en ugnsfast form. Vispa äggen med mjölken och häll över köttblandningen. Garnera blandningen med lagerbladen och baka i 180°C i ungefär 50 minuter, eller tills det stelnat.

Räcker till 6-8 personer

Servera med Gult Ris med Russin

GULT RIS (GEELRYS)

Ingredienser:

· 2½ dl ris

· 2 msk gurkmeja

· 1 hel bit kanel

· 1 tsk salt

· 2 msk farinsocker

· 1½ dl russin

· 2 tsk smör eller margarin

Tillagning:

Lägg riset, gurkmejan, kanelen, salt och socker i en kastrull. Slå på vatten så det står över blandningen och koka ca 15-20 minuter, eller tills riset är mjukt och väskan har absorberats. Tillsätt russinen och ånga blandningen i en stor sil över en kastrull med kokande vatten i 30 minuter, ta bort kanelen, fluffa till riset med lite smör eller margarin och servera till curry-rätter eller Bobotie

Räcker till 6 personer

Efterrätt: CAPE BRANDY PUDDING

Brandy har en lång historia i Syd-Afrika, från tidigaste detillering av Cape-druvor - troligen runt 1672 och alldeles rättfärdigt kallat "Eldvatten" - till den raffinerade produkt som finns idag.

Ingredienser:

2½ hg dadlar, utan kärnor och fint hackade

1 tsk bikarbonat

2½ dl kokande vatten

125 g smör eller margarin

2 hg strösocker

2 stora ägg, vispade

2½ hg vetemjöl

1 tsk bakpulver

! tsk salt

2½ dl fint hackade valnötter eller pecannötter

Brandy-sås:

1 msk smör eller margarin

2 hg strösocker

1½ dl vatten

125 ml brandy

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

Tillagning:

Blanda hälften av dadlarna med bikarbonat och häll det kokande vattnet över dadlarna. Blanda väl och låt svalna. Rör samman smör och socker tills det blir fluffigt, vispa sen i äggen så det blir en jämn blandning. Sikta i mjölet, bakpulvret och saltet och blanda försiktigt ner i blandningen. Tillsätt resten av dadlarna och nötterna. Rör i dadlarna med bikarbonatet, blanda väl och häll smeten i en stor bakform. Baka i 180°C i ca 40 minuter, eller tills kakan känns fast när man känner på den. Gör såsen strax innan kakan är färdig. Värm smöret eller margarinet, socker och vatten i ca 5 minuter, ta bort blandningen från plattan och rör i brandyn, vanilj-sockret och salt. Häll den varma såsen över kakan så snart den kommer ut från ugnen. Kan serveras varm eller kall, med vispad grädde.

6 portioner

Tillbaka till Evas sida