Sverige-dagen

Medan barnen kommer in i "The School Hall" spelar vi "Du Gamla Du Fria" för dem. Det är ju Sveriges Nationaldag! De kommer en klass i taget och har ca 35 - 40 minuter på sig att uppleva Sverige.

Eva och Ebru
De får sätta sig på golvet och Ebru från Turkiet visar med stor-dia en karta över Norra Europa på den stora skärmen. Vi visar var Sverige ligger i jämförelse med Storbritannien. Jag visar också på kartan var Gotland ligger i Östersjön. Ebru lägger sen på en bild med den nya Öresunds-bron och en karta där man ser hur den går från Danmark via tunneln till den konstgjorda ön och sen vidare till Malmö.

Rektorn, Mr Williams, berättar för barnen om Mrs Cumners folkdräkt och talar om för dem att jag har gjort precis allting på den själv, t o m spetsarna.

Jag berättar sen för dem att vi firar denna dagen till åminnelse av Gustav Vasa som denna dag år 1523 kom till Stockholm och blev vald till kung. Berättar att vi också firar Svenska flaggans dag.

Mr Williams delar så upp barnen i fem olika grupper. Vi har fem olika geografiska områden som barnen skall besöka, syd-väst, syd-ost, Gotland, centrala Sverige och norra delen.

Vikingkvinnan Astrid
Första stationen bemannas av Louise från Australien - som för dagen kallar sig Astrid och är iförd egenhändigt tillverkad vikingadräkt. Hon har lånat dottern Sarah´s babydocka till viking-bebis och bebisen ligger varmt och gott på lite lamm-ull. "Astrid" berättar bl a lite om vikingarna som de första att konservera mat på olika sätt, torka, röka, salta osv. Hon koncentrerar sig ganska mycket på fisk - som luktar "horber" (horrible) "Astrid" berättar också lite om påskfirande i Sverige. Här finns även en sektion om Volvo.

Thailändsk Pippi Långstrump
Vid nästa station, syd-ost, så koncentrerar vi oss på Astrid Lindgren och Pippi Långstrump, eller som hon kallas på engelska, "Pippi Long-Stockings". Här finner vi Mam (klädd i gult och blått) från Thailand, som har hjälp av en kamrat som är över i England och studerar för närvarande. Kamraten skall föreställa en mycket speciell Thai-version av Pippi! Barnen får bl a titta lite på Pippi-video på engelska!Här firar vi också midsommar och barnen får smaka knäckebröd. De flesta tycker det är gott. Vi pratar också lite folkmusik, och här finns mitt lilla dragspel till förevisning, liksom Louise´s fiol. Lite SAAB nämns också i denna avdelning. Och IKEA - Birmingham naturligtvis, som vänligen donerade en låda med lite gott från deras Sweden Shop, godis och havrekakor och lingondricka, m m. De lånade oss också ett par fina böcker på engelska om kräftkalas som förevisas i centrala delen.

Evas hemö Gotland
Så kommer vi då till Gotland där jag själv finns. Jag visar först på kartan var Klintehamn ligger och visar på lite bilder jag har klistrat upp runt kartan med raukar. Barn tycker ju om djur, så det blir lite prat om Gotlandsruss och Gutefår som bägge går ute året om. Mina fina stenar från Ekstakusten som till vardags bor i vårt växthus rönte lite uppmärksamhet, då jag visade dem på lite fossiler som satt i dem. En pojke berättade att han har en fossil-samling.

Nenita från Filippinerna och hennes man har en farm och hon hade tagit med sig nyklippt ull som jag lät barnen lukta och känna på… luktar inte gott!

Eva vid spinnrocken
Mrs Rider, lärarinna i en av mottagningsklasserna har en spinnrock som jag fick låna och med den förevisa att man kan göra garn som man sen kan sticka kläder av. Mrs Rider är mycket intresserad av ullhantering och har tovat några par babykängor som hänger på spinnrocken på bilden ovan, färgade ljusblå och gröna och rönte och uppmärksamhet. Och kan man tänka sig…! Hon berättar för mig att hon tovat kängorna av Gotlandsull! Det är så det ryser i en när man tänker på hur liten världen egentligen är!

Eva och Ebru
I centrala Sverige har vi placerat Hälge! Barnen minns mycket väl älgen och allt galet som den kan ställa till med i trafiken, det har jag blivit varse i de små berättelser jag fått mig tillhanda från klass 2K efter "Swedish Day".

Den kungliga familjen och slotten och högvakten måste ju här få sitt omnämnande. För att inte tala om kräftor och därtill hörande firande!

Agnetha och Frida
Och här finns ju även ABBA representerat genom Frida och Agnetha, alias Karen från Astwood Bank och Sue från Manchester. De berättar för barnen om de stora djuren och de spelar naturligtvis ABBA-musik. Man kan ju inte förevisa Sverige utan att nämna ABBA! Förutom Volvo-bilar så är ABBA det enda de flesta känner till om Sverige!

Lucian Nen och samen Marek
Sen kommer vi till sista stationen - Norra Sverige! Ishotellet i Jukkasjärvi där Marek med rötter i Polen är same och berättar om renskötsel. Barnen ser också bilder på folk som åker skridskor på sjön som är frusen…! Isen är tjockare än Mr Williams är lång! Till och med Mr Williams kan hoppa på den utan att den spricker! Nenita är Lucia och berättar om helgonet från Syrakusa som kommit att bli en sådan Ljusets symbol i vintermörka Sverige.

Barnen marscherar ut
På slutet spelade vi som påminnelse om Flagg-dagen "Under Blå-Gul Fana" som barnen fick marschera ut i sommarfagra England till, förhoppningsvis med lite mera insikt om en del svenska företeelser! Se så sammanbitna dessa barn från mottagningsklassen R/C ser ut där de marscherar fram!

Tillbaka till Evas sida