Sverige

Förrätt: TOAST SKAGEN

Ingredienser:

200 g skalade räkor

4 citronskivor

4 dillkvistar

1 msk Chillisås

4 skivor vitt bröd med kanterna bortskurna

1 hg majonnäs eller Crème Fraiche

1 burk röd kaviar

Method:

1. Hacka räkorna i mycket små bitar.

2. Blanda majonnäsen, räkorna, chillisåsen och lite pressad citron.

3. Rosta brödskivorna.

4. Lägg ett salladsblad på var skiva bröd.

5. Lägg räkmajonnäsen på salladsbladen, och avsluta med en tsk röd kaviar på toppen.

6. Garnera med några hela räkor, en citronskiva och en dillkvist.

Huvudrätt: SJÖMANSBIFF

Ingredienser:

· 6 hg skivat nötkött

· 4 lökar, tunt skivade

· 8-10 potatisar, skalade och skurna i skivor

· smör eller margarin

· lagerblad

· timjan

· salt och vitpeppar

· 5 dl oxbuljong, blandat med mörkt öl, eller bara öl

Tillagning:

1. Bryn löken och ta bort dem ur stekpannan.

2. Bryn sen köttskivorna i stekpannan. Salta och peppra efter behag.

3. Häll i buljongen/ölet, lagerblad och timjan, lägg på lock och låt köttet koka i ca 10 minuter i stekpannan.

4. I en stekgryta lägger man sen lager med kött, skivad potatis och lök, potatis på botten och på toppen. Strö på lite salt på varje lager potatisskivor.

5. Häll över buljongen/ölet och låt det puttra på spisen i 45-60 minuter (tills potatisen har mjuknat). Servera genast med skivade inlagda rödbetor.

Efterrätt:OSTKAKA

6 portioner Tillagningstid: 1 timme 15 minuter

Ingredienser:

4 hg keso

15 sötmandlar

3 msk vetemjöl

1 dl kaffegrädde

2 dl mjölk

3 msk socker

2 ägg

Tillvägagångssätt:

Skålla och skala mandeln och hacka den grovt. Vispa ihop mjöl och grädde. Tillsätt mjölk, socker, ägg och mandel. Vänd sedan ner keson.

Häll blandningen i en smord, ganska hög form, ca 1 l. Baka i måttlig värme i ugnen i ca 1 timme.

Servera ostkakan med jordgubbssylt och vispad grädde.

Tillbaka till Evas sida