Thailands-Dagen

Fredagen den 26 april 2002 firade vi Thailands-Dagen i Astwood Bank First School.

Ca 6 månader tidigare gav Mam oss alla information om Thailand att läsa som förberedelse för Thailands-Dagen och vi hade många möten då vi planerade för dagen. Vi fick veta om de kläder vi skulle ha på oss, fina dräkter med mönster ivävda med guldtråd för damerna och blåa skjortor för herrarna med färgranna bomullstyger att knyta runt midjan som bälte. När Mam for till Thailand senast hade hon med sig en massa saker hem för dagen och hon hade även vänner som var hemma i Thailand på besök nyligen och hade med sig ännu mera saker, som till exempel orkidéer.

Mam hade även ett fantastiskt stöd från the Thai Temple i Birmingham som lånade oss affischer och andra saker till dagen. Två Munkar kom även till skolan och lärde barnen lite om deras religion.

De sista två veckorna innan Thailands-Dagen var fyllda av praktiska förberedelser för dagen, och de sista dagarna bara flög iväg, fyllda med att kombinera ihop alltihopa till det bästa.

Vi hade fem olika avdelningar: Levnadssätt, Mat och festivaler, Historia och den Kungliga Familjen, Språk och kultur och sist men inte minst Religion.

Mr Williams gjorde en introduktion inför "resan runt Thailand", visade var Thailand ligger i jämförelse med Storbritannien.

Nenita och Marek pratade med barnen om levnadssättet i Thailand, hur det Thailändska folket nästan alltid ler, visar mycket respekt för allt levande och är mycket artiga. Mam själv äter inte griskött eller nötkött, för grisarna och boskapen är medhjälpare på deras farm. Elefanter är mycket viktiga i Thailand, de har använts till att transportera tunga saker i eländig terräng och är ofta porträtterade på olika sätt.

Flickorna visar hur man hälsar artigt på folk i Thailand

I matdelen lät Sue och Helen barnen smaka olika Thailändska godsaker som är gjorda huvudsakligen av frukt och grönsaker så det är mycket nyttigt. I Thailändsk matlagning skär man alla ingredienserna i fina bitar, inga större stycken alls, vilket undanröjer behovet av knivar på matbordet. Man äter maten med sked och gaffel. Eftersom det finns mycket kust runt Thailand äter man mycket fisk och skaldjur. Under året firar Thailändarna många olika högtider.

Karen och jag själv skötte om historia och kungliga familjen. Thailand har en lång historia. Omkring 800 AD blev Thailand invaderat av Kina och var styrda av dem i ca 400 år, då de gjorde revolt och slängde ut kineserna och de sista 800 åren har Thailand varit ett oberoende land. Den 11 maj 1949, proklamerades ett officiellt namnbyte på landet från Siam till Thailand, "De frias land". Landet styrs av Kung Bhumibol Adulyadej och han är gift med Drottning Sirikit. Han är högt älskad och mycket respekterad av sitt folk. År 2002 har Kungen regerat i 56 år, den längsta regeringstiden någonsin. Kungen och Drottningen har en son och tre döttrar.

Mam och Louise berättade om språket och kulturen. Bland annat visade Louise några grönsaksblommor som hon hade skurit till och de visade också lite Thailändsk dans under vilken man rör armarna och händerna på ett mycket vackert sätt.

Thailand är ett av världens starkaste Buddhistiska länder. Den hvudsakliga religionen är Theravada Buddhism, en gren av Hinayana Buddhism, utövas av mer än 90% av alla Thailändare. Thai Templet i Birmingham har sin egen web-sida. Två Munkar från Templet, den ene var huvud-munken, kom till skolan och berättade tillsammans med Ebru om deras religion.

Vi hade en särskild kväll för de vuxna också, med Thailändsk mat, Thailändsk dans, lottförsäljning där första priset var en måltid för två på Beau Thai-restaurangern i Solihull.

Tillbaka till Evas sida