Turkiet

Förrätt: MENEMEN (Grönsaksomelett)

4 portioner Tillagningstid: 20-25 minuter

Ingredienser:

1 grön paprika

1 röd paprika

1 dl matolja

2½ dl skalade och hackade tomater

salt

nymalen svartpeppar

6 ägg

1 dl feta ost

½ dl finklippt persilja

Tillagning:

1. Halvera paprikorna, ta bort stjälken, fröna och det vita. Skär i korta strimlor.

2. Värm oljan i en stor stekpanna, stek paprikorna under omrörning.

3. Tillsätt tomaterna, salt och peppar och låt koka upp. Sjud försiktigt i några minuter tills grönsakerna har mjuknat.

4. Vispa äggen lite och häll i stekpannan, rör försiktigt tills allt fått en fin konsistens.

5. Blanda osten med all persilja förutom en msk, tillsätt till äggen och rör försiktigt ihop. Servera genast garnerat med resterande persilja strött över.

Huvudrätt:SULTANENS FRÖJD - HÜNKAR BEGENDI

6 portioner

Ingredienser:

Kebab

· 1 kg lammkött, skurna i kuber

· 2 msk margarin eller smör

· 2 rivna lökar

· 2 medelstora tomater

· 1 tsk tomatpuré

· ½ tsk svartpeppar

· salt

· 4 dl vatten

Auberginepuré:

· 750 gr aubergine

· 2½ msk vetemjöl

· 3 msk smör eller margarin

· 3 dl mjölk

· 50 g riven cheddarost

Tillvägagångssätt:

Kebab:

Skala och riv löken. Ta ur fröna ur tomaterna och skär tomaterna i små bitar. Bryn löken i margarin. Tillsätt lammköttet och bryn tillsammans med löken i ca 3-4 minuter tills det fått fin färg. Krydda med svartpeppar och salt, tillsätt tomaterna och purén och vattnet och sjud tills köttet har blivit mört. Kolla emellanåt om det behövs mera vatten och häll i lite vid behov.

Auberginepuré:

Lägg smöret och mjölet i en liten kastrull, placera över moderat värme och koka ihop, men var försiktig så mjölet inte bryns, ställ undan en stund.

Grilla auberginen under het grill så skinnet blir bränt. Linda in auberginen i plastfolie (efter grillningen!) så blir det lättare att skala den. Skala av det brända skinnet från auberginen. Lägg den i en skål med kallt vatten med saften av en citron för att stoppa auberginen från att missfärgas. Efter några minuter silar man den och mosar med mjölet i kastrullen och blandar väl. Sätt kastrullen på spisen, tillsätt en tsk salt och 3 dl varm mjölk. Rör mycket tills aubergine-blandningen får en jämn och tät konsistens. Tillsäät den rivna osten och ta bort från plattan. När både kebaben och purén är färdiga, lägg purén på ett serveringsfat, lägg köttet i mitten och garnera med klippt persilja och servera varmt med Piaz (bönsallad).

PIAZ (Bönsallad)

Ingredienser:

2 burkar haricot-bönor (spadet borthällt)

1 stor röd lök, fint skivad

1 citron, pressad

1 msk vitvinsvinäger

2 msk hackad persilja

2 msk hackad mynta

2 tomater, fröna urtagna och hackade

2 hårdkokta ägg, skivade till garnering

3 msk olivolja

Tillvägagångssätt:

Sila bönorna, skiva löken tunt och gnid in lite salt. Blanda bönor, lök, hackade tomater, hackad persilja och mynta i en skål. Tillsätt vinäger, salt, citronsaft och olivolja och blanda väl. Lägg i en stor skål och garnera med äggskivor och paprika eller cayenne-peppar.

Efterrätt: YOGHURTKAKA - YOGURT TATLISI

Ugnstemperatur: 180°C

Tillagningstid: 50-55 minuter

Ingredienser:

175 g smör eller margarin

2½ dl strösocker

rivet skal från en citron

5 ägg, vitan separerad från gulan

2½ dl yoghurt

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

½ tsk bikarbonat

Sås:

2½ dl strösocker

1½ dl kallt vatten

1 tunn remsa citronskal

1 msk pressad, silad citron

Tillvägagångssätt:

1. Rör smör, rivet citronskal och socker tills det blir poröst, tillsätt äggulorna en i taget, rör väl mellan var gula, blanda sen i yoghurt.

2. Sikta i de torra ingredienserna och blanda i den porösa blandningen.

3. Vispa äggvitorna tills de tjocknar och blanda sen i smeten. Häll i en smord och bröad form.

4. Baka i medelvarm ugn 50-55 minuter.

5. Gör under tiden såsen. Kombinera socker och vatten i en kastrull under omrörning på moderat värme tills sockret lösts upp. Låt koka upp, tillsätt citronskal och saft och koka, utan omrörning, i 10 minuter. Ta bort citronskalet och låt såsen svalna.

6. Låt kakan svalna i formen i 5 minuter, töm sen ur på ett serveringsfat.

7. Häll såsen över kakan, låt den sakta sugas upp i kakan. Servera varm, skuren i tjocka skivor med vispad grädde.

Tillbaka till Evas sida